Què és Jo Sí Sanitat Universal
Jo Sí Sanitat Universal és una campanya sota la qual, persones usuàries i treballadores de la sanitat pública, reivindiquem una sanitat pública, universal, de qualitat i a càrrec dels impostos. Sorgeix arran del canvi de model sanitari que suposa l’aprovació del Reial decret 16/2012 i, a Catalunya, de la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de la Generalitat.
Com i quan sorgeix Jo Sí Sanitat Universal
Jo Sí Sanitat Universalsegueix el model dels grups d’acompanyament que s’organitzen a partir del 2012 arreu de l’Estat espanyol i amb l’ajut de l’experiència de Yo Sí Madrid. Jo Sí a Catalunya s’inicia a partir de les inquietuds motivades per la implantació de la nova legislació i el canvi de model de la sanitat pública, amb el trencament del dret universal.
Jo Sí Sanitat Universal ha estat impulsada pel Grup de Defensa de la Sanitat Pública 15M Barcelona, les assemblees de barri de la ciutat i la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (Pasu_CAT).
Quins en són els Objectius
- Aconseguir una sanitat pública, universal, a càrrec dels impostos i de qualitat.
- Tombar el Reial decret 16/2012 (RD), a Catalunya, la Instrucció 10/2012 del Departament de Salut de la Generalitat i evitar-ne l’aplicació de facto.
- A curt termini: fer visibles i denunciar les situacions d’exclusió.
- A mitjà termini: que tothom rebi atenció sanitària a càrrec dels fons públics.
- A llarg termini: tombar la legislació mitjançant la desobediència civil en positiu dels professionals i de la ciutadania.
Com es compleixen aquests Objectius
- A través de la denúncia i l’acompanyament a les persones excloses.
- Desenvolupant línies d’acció per articular, fer visible i protegir l’objecció de consciència i la desobediència civil de professionals de la salut i usuàries al RD i a la instrucció Catalana.
- Detectant qualsevol episodi de desatenció sanitària i fent-lo visible (llistes d’espera, medicaments, etc.).
- Utilitzant tots els recursos legals i polítics disponibles.
Com funcionem i quina estructura tenim
L’estructura de Jo Sí es basa en els grups d’acompanyament, que funcionen de manera autònoma i es coordinen entre ells en assemblea conjunta. L’assemblea serveix per intercanviar informació, experiències i estratègies entre els grups d’acompanyament, per elaborar material conjunt i per coordinar-se amb altres col·lectius.
Com arriben els Grups d’Acompanyament a les persones afectades per l’Exclusió Sanitària
Cada grup d’acompanyament decideix les seves pròpies estratègies, que, en conjunt, fins ara han estat:
- Contacte amb associacions i ONG dels barris.
- Mapeig als barris dels llocs de confluència dels afectats (en el cas de migrants: zones d’oci, locutoris, centres religiosos…).
- Edició del Manual per a Grups d’Acompanyament contra l’exclusió sanitària:; aquest manual permet conèixer bé el mecanisme per aplicar-lo, que cerca i utilitza sempre la via més normalitzada possible (empadronament en el cas de Catalunya).
- Tallers contra l’Exclusió Sanitària.
- Distribució d’octavetes i cartells amb informacions bàsiques.
- Elaboració de guies per obtenir la Targeta Sanitària, per empadronar-se, per exercir l’objecció de consciència com a professional…
Tots els manuals, guies i material de difusió es troben a http://josisanitatuniversal.cat/materials
Què entenem per Exclusió Sanitària
Parlem d’exclusió sanitària cada vegada que una persona requereix una assistència sanitària i aquesta no és satisfeta per la sanitat pública. I entenem que es satisfà per la sanitat pública quan l’assistència es realitza en centres públics, de manera eficient, en un temps adequat i sense copagament.
Actualment a Catalunya s’exclou:
- De manera explícita, denegant obertament la targeta sanitària a persones comunitàries o en casos de reagrupament familiar, i facturant a menors i embarassades, i de manera implícita, posant traves burocràtiques que, a efectes pràctics, fa impossible aconseguir l’atenció necessària.
- En forma de petites exclusions parcials (per exemple, quan una malaltia minoritària veu tancada la seva unitat i deixa de tractar-se; quan una especialitat allarga la llista d’espera i donen hora de visita quan ja serà massa tard; o quan una dona vol interrompre voluntàriament el seu embaràs i no pot decidir sobre el seu propi cos)
- Mitjançant l’autoexclusió, quan algú ja sap que no li donaran assistència o li cobraran i no la podrà pagar, o resulta tan complicat que creu que no li donaran i ja no la demana.
Encara que els criteris d’exclusió que més ens indignen puguin ser el racisme, la xenofòbia i el masclisme, n’hi ha un que ens afecta a totes les persones per igual: el classisme, ja que si no som rendibles, tard o d’hora no tindrem l’assistència sanitària garantida. L’estratègia és anar excloent col·lectius per anar derivant a qui s’ho pugui permetre a l’alternativa privada, i arribar així a culminar l’objectiu final, que és la total mercantilització de la nostra salut.