Donem Vida a l’Atenció Primària

Diversos moviments socials, de professionals sanitaris, i entitats han iniciat la campanya “Donem vida a l’Atenció Primària, donem vida a les persones”.

Són totes entitats que entenen que l’Atenció Primària és molt rellevant per a la salut de la població i que la situació actual de la mateixa és tan greu que es necessita unir forces per evitar que segueixi el seu desballestament.

Hi ha coincidència en el diagnòstic de gravetat de la situació i en les demandes que a partir d’ara estaran presents en totes les activitats en defensa d’una SANITAT PÚBLICA, UNIVERSAL, PRIMARISTA I DE QUALITAT.

atenció primàriaLa reforma de l’Atenció Primària a finals dels anys 80 va suposar un gran pas. Es va passar dels antics ambulatoris, on els metges hi treballaven 2,5 hores i les infermeres els ajudaven bàsicament a passar les receptes, a tenir uns equips formats per professionals a plena dedicació.

La implantació d’aquests nous equips va permetre iniciar un treball en la cura i l’acompanyament en la malaltia, en la promoció de la salut i en la prevenció, fet que va significar un gran impacte de millora de la salut de la població.

Malgrat aconseguir grans millores, el finançament de l’Atenció Primària sempre ha estat molt per sota de les necessitats però, va ser a partir de les retallades del 2010 que l’asfíxia econòmica (13% del pressupost en salut quan s’aconsella un 20% per tenir una AP de qualitat) l’ha conduït a la greu situació actual: disminució de personal (a Catalunya, uns 3.000 professionals) i precarietat laboral, que ha obligat a molts professionals a migrar o a buscar fora de l’Atenció Primària feines de millor qualitat, fins al punt que en l’actualitat hi ha dificultats en la contractació de nous professionals.

atenció primàriaAquesta escassetat de plantilles i la sobrecàrrega dels professionals en actiu té un impacte negatiu en la qualitat de l’atenció, i per tant en la nostra salut. I no sols s’està precaritzant la nostra salut sinó que està posant en risc tot el Sistema Nacional de Salut, que no pot sobreviure sense una Atenció Primària forta i ben desenvolupada.

Per aquest motius, la Campanya “DONEM VIDA A L’ATENCIÓ PRIMÀRIA” pretén que cada CAP, barri o poble aixequem la veu i digui prou al desmantellament de l’atenció primària i a les condicions de treball indignes dels seus professionals. Ho podem fer de moltes maneres: concentracions i taules informatives a les portes dels CAPs, xerrades als barris, presentació de mocions a ajuntaments i districtes, recollida de signatures…

En aquest enllaç pots trobar els materials per difondre-la!

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Campanya i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *